độc thân, một lần nữa

Khi ta ‘tập’ quay lại cuộc sống độc thân, mấy bản tình ca buồn nghe thật thấm. Buổi sáng thức dậy thì không còn những dòng “chào buổi sáng, em yêu”, nhưng điều đó cũng chẳng thể ngăn cuộc đời mình tiếp tục. Phải sống tiếp thôi. Phải nhấc cái mông này ra khỏi giường và dành thời gian cho những việc mình chưa từng ưu tiên trước đây. 

Gặp bạn bè và tán gẫu. Đi trượt tuyết. Dạo quanh khuôn viên xinh đẹp gần trường mình hay đi ngang nhưng chưa từng vào xem. Đăng ký học một thứ lạ lùng mới mẻ nào đó, hoặc tiếp tục một thói quen nào đó trước đây mình từng bỏ quên. Mua một cuốn sách tô màu chẳng hạn, ai biết được. Nhưng quan trọng hơn hết vẫn là trở nên yếu lòng và cho phép bản thân được yếu lòng.

Có những lúc, sự dịu dàng nồng ấm của một người lạ mới quen nào đó cuốn mình vào dễ dàng như hai cục nam châm. Vẫn có thể dùng họ để lấp đầy chỗ trống của mình một cách vội vã, để thỏa loại cảm giác được yêu và được trân trọng như suốt hai năm vừa qua chứ, nhưng việc đó chẳng khác nào việc tặng một liều thuốc cho người đang cai nghiện vậy. 

Nghĩ thế nên dần dần, việc trở lại cuộc sống độc thân với tôi hóa ra lại là một chuyện vô cùng thoải mái. Nó cho phép tôi dành nhiều thời gian tập trung vào bản thân mình hơn, phát triển nó và quan tâm nhiều hơn những người mình quý mến. 

Độc thân một lần nữa, khó, nhưng hóa ra không tệ như tôi nghĩ.


It takes time for old habits to be replaced by new habits.

Being single again means listening to sad love songs and feel like they are written for you. Being single means waking up every morning to no good morning texts and managing to roll out of your bed to resume your morning routines and live your life. Being single means spending more time with friends and/or relaxing by yourself and feeling okay with that. Being single means picking up hobbies and habits you once gave up on, such as taking a dance lesson, hitting the gym every other day and making weekly and monthly schedule to get your life back on track, you name it.

Most importantly, being single means allowing yourself to be single and vulnerable and to embrace that vulnerability.

There will be times when you yearn for affection and love from another individual, physically and emotionally. You will feel tempted to get with someone else or rush into another relationship to feel loved and validated.

But remember, you were busy loving another human-being for so long.

Now it is time for you to stand on your own feet and build up your own strength, confidence and self-love because no one is capable of doing that for you but yourself. 

Being single again is hard, but turns out it’s not as bad as I thought.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.